Kuinka opettaa koiralle temppuja?

February 4th, 2015

Koirat nauttivat puuhailusta omistajiensa kanssa. Koirien kanssa voi harrastaa erilaisia aktiviteetteja, kuten esimerkiksi agilitya eli koirien esterataylitystä, tokoa eli tottelevaisuuskokeita tai osallistua vaikka temppukoulutuksiin. Temppujen opettaminen koiralle on hauskaa puuhaa sekä omistajalle että koirallekin, ja vaihtoehtoja on monia erilaisia. On olemassa sanonta, että vanha koira ei opi uusia temppuja, mutta tämä on todistettu vääräksi monta kertaa koiranomistajien toimesta.

Temppujen opettaminen on koiralle hyvää aivojumppaa. Temppujen avulla omistaja voi harjoitella koiransa kanssa perustottelevaisuutta. Temppuja voi opettaa koiralle makupalojen avulla. Aina kun koira oivaltaa, mitä tempun opettaja ajaa takaa, palkitaan koira makupalalla. Lopulta koira oppii tottelemaan pelkästä käskystä, jonka jälkeen makupaloja ei enää tarvita.

 

Helpoimpia temppuja, joita koiralle voi opettaa, ovat esimerkiksi istumaan tai maahan pyytäminen, luokse kutsuminen, paikallaan pysyminen tai vaikka kieriminen. On myös mahdollista opettaa koira seisomaan takajaloillaan tai pyytää koiraa peruuttamaan. Agilityssä koiran voi opettaa hyppäämään erilaisia esteitä sekä puomeja tai renkaita, mistä puhutaan enemmän artikkelissa Koirien agility.

Temppujen opettelu vaatii kärsivällisyyttä sekä koiran omistajalta että koiralta. Koira on kuitenkin eläin eikä se aina ymmärrä heti, mitä koiran omistaja haluaa sen tekevän. Tällöin omistajan kannattaa näyttää rauhallisesti koiralle, mitä hän haluaa. On myös tärkeää, että aina käskettäessä omistaja käyttää samaa sanaa ja samalla äänensävyllä. Vinkkejä erilaisiin temppuihin voi löytää koirien kouluttajilta tai internetistä.