Pyöräily koiran kanssa

February 16th, 2019

Koirat tarvitsevat tunnetusti paljon liikuntaa. Erilaiset aktiviteetit pitävät koiran sekä fyysisesti että psyykkisesti kunnossa ja saavat sen pysymään rauhallisempana myös kotioloissa. Nykypäivänä on olemassa paljon erilaisia koirapuistoja ja alueita, mihin omaa nelijalkaista ystäväänsä voi mennä juoksuttamaan, mutta jos tähän liikuntamuotoon kaipaa vaihtelua, voi hyvä vaihtoehto olla koiran kanssa pyöräily.

Koiran perehdytys pyöräilyyn

Pyöräilyharrastuksen voi aloittaa koiran ollessa alle puolivuotias, sillä mitä nopeammin koira oppii tämän hienon liikuntamuodon, sitä parempi. Pyöräily sopii erityisesti metsästyskoirille. Harjoitteluun kannattaa varata jalkajarrullinen pyörä ja pyöräilykypärä, jotka voi kätevästi tilata esimerkiksi Cykelkraft -verkkokaupasta. Koiralle parhaat välineet pyöräilyn harjoitteluun ovat nahkapanta ja noin metrin pituinen talutin. Harjoittelupaikaksi sopii hyvin esimerkiksi rauhallinen hiekkatie.

Koiralle opetetaan ensimmäisenä sen paikka pyörän vieressä. Pyörän oikea puoli on koiralle turvallisin paikka juosta. Kun koira ymmärtää paikkansa, voi pyörällä ajaa hitaasti eteenpäin koiran ravatessa. Pysähdys opetetaan SEIS-komennolla ja pyörän jarrujen avulla. Käännösten harjoitteluun sopii parhaiten iso hiekkakenttä. Koiralle sanotaan käännöskäskyt samalla pyörän suuntaa kääntäen. Koirat oppivat käännöskäskyt tavallisesti aika nopeasti.

Turvallisuus on kaiken A ja O

Koira kannattaa turvallisuuden vuoksi aluksi opettaa ravaamaan pyörän vierellä. Jos koira innostuu laukkaamaan, voi pyörän vauhtia hidastaa ja antaa käskyn ravaukseen. Kun koira hidastaa vauhtia, tulee sitä kehua. Koiran opittua ravaamaan pyörän vierellä, voivat laukkaharjoitukset alkaa. Vauhtia lisätään hiljalleen asteittain ja kun koira ymmärtää ravin ja laukan eron, tulee pyöräilystä turvallinen yhteinen harrastus.

Lenkkien pituutta on mukava lisätä hiljalleen koiran kehittyessä pyöräilyjuoksussa. Omistajan työtä helpottaa pidemmillä matkoilla kätevä polkupyöräjuoksutin, joita on saatavilla useista lemmikkitarvikeliikkeistä. Pyöräilyn aikana tulee aina muistaa, että koirien lämmönsäätely on hyvin erilainen kuin ihmisten. Tästä syystä etenkin pidemmillä lenkeillä on tärkeää, että koira saa välillä levätä ja juoda runsaasti vettä.

Koiran koolla on väliä

Kannattaa aina muistaa, että koiran iällä ja koolla on väliä, kun on kyse pyörän vierellä juoksemisesta. Suuret koirat jaksavat juosta huomattavasti nopeammin ja kauemmin kuin pienemmät koirat, pennuista ja koiravanhuksista puhumattakaan. Pyöräily on kuitenkin tehokas liikuntamuoto kaikenkokoisille koirille ja pienimmille yksilöille onkin saatavilla erilaisia pyöräkuljetuskoreja, johon karvakuonon voi asettaa välillä lepäämään.